Lumerohkel talvel vajavad enim tähelepanu vanemad hooned ning kergkonstruktsioonid, mis suurele lume koormusele vastu ei pea. Tihtilugu saab katusele saatuslikuks just sula ilma saabumine kuna siis hakkab katusel olev lumi ning jää liikuma ning paigutub ümber mistõttu tekib raskuse kosentratsioon ühte kindlasse kohta või piirkonda. Ühtlasel lume jaotumisel on katused võimelised taluma suhteliselt suuri masse. Samuti võib tekkida oht lume ja jää pudenemisele katustelt maha ohustades inimesi ning sõidukeid.

Uuemad hooned on projekteeritud arvestades lume liikumist katusel ning selleks on ette nähtud lumetõkked ja muud abinõud. Vajadusel on paigaldatud ka küttekaablid. Olenevalt katuse tüübist ja maja vanusest tasub siiski sellele teemale tähelepanu pöörata.

Kasu asemel kahju

Valed töövahendid ja katusel valimatult ringi kõndimine võivad tekitada suurt kahju katuse pinnakattele, olgu selleks siis kas plekk, kivi vms. Tähtis on teada, et liikuda on vaja võimalikult vähe- minimaalselt, et vajalik töö saaks tehtud. Iga ülearune käimine ei mõju hästi ja lühendab katuse eluiga.

Õiged töövahendid

Lund on õige koristada labidatega, millel puudub ees metallserv. Pinnakatte vigastamine eriti plekk katustel toob kaasa kiiresti korrosiooni ning varsti laiutab selle kohal auk.

Jääd lahti lõhkuda ei tohi

Paljud on ehk näinud erinevaid olukordi, kus jääd lõhutakse lahti haamrite ja kirvestega. Jääpurikate eemaldamine on vajalik kuid jää lahti kolkimine selliselt, et avaldatakse survet katusematerjalile või rennidele pole mõistlik. Selleks et rennist jääd kätte saada on olemas spetsiaalne plastikust töövahend millega mööda renni jääd välja lükata.

Turvalisus

Tegutsema peab katusel vaid siis kui see on vältimatult vajalik. Kui selline vajadus on olemas, siis tasub kaaluda selleks kasutada inimesi, kes seda tööd mõistavad. Vältimatult vajalik on turvavarustuse kasutamine, et end kinnitada ja julgestada. Enda julgestamine ja kinnitamine on vajalik isegi madalamate lamekatuste puhul. Turvavarustuse juurde kuulub kindlasti kaitsekiiver, rakmed ning spetsiaalsed kõrgtöö köied.

Harry Truu
Sinu Aed OÜ
tel 52 69 419