Arborist Harry Truu sõnul on noort õunapuud vaja esimest korda lõigata istutamisele järgneval hooajal. Edaspidi võib võra kujundada ka kaks korda aastas ehk kevadel ning suvel, kui murtakse üleliigsed rohtsed võrsed ehk vesivõsud.

 

Puu vanusest hoolimata tuleks lõikamist alustada okstest, mis kasvavad tüve suunas võrasse sisse, otse alla või hõõruvad teineteisele vastu. Eriliseks teeb noore õunapuu võra kujundamise aga asjaolu, et puul võib olla mitu latva. Sellisel juhul tuleb konkurentide seast üks välja valida ja ülejäänu(d) madalamaks lõigata.

Kärpimise järel peaks noore puu oksad paiknema ühtlaselt ja võra võiks olla igalt poolt sama tihe. Puu kuju võiks Truu sõnul olla püramiidjas – üleval on oksad lühemad ning allpool pikemad. Nii saab kogu võra piisavalt valgust.

Truu sõnul tasub nii noore kui ka vana puu puhul meeles pidada, et ära võib lõigata vaid 20–25 protsenti rohelisest massist: «Puittaim vajab fotosünteesiks rohelist pinda ning seetõttu reageerib ta liiga tugevale lõikusele rohkete vesivõsude kasvatamisega. Märksõna noore puu kujundamisel ongi kärpimine ehk okste lühendamine.» See tähendab, et õunapuu kujundamine on aasta(kümne)id pikk protsess ja sel aastal võivad alles jääda ka mõned pungad, mis tegelikult kasvavad näiteks tüve poole.

Kuidas lõigata?

Õunapuu oksi tuleb lõigata punga pealt, pidades meeles, et pung näitab, mis suunas oks pärast lõikamist kasvama hakkab. Lõikamisel on oluline, et tüügast ei jää, sest see kuivab ära ja takistab lõikepinna kinnikasvamist. Lõikamise hetkel tuleb kääre hoida nii, et tera jääks allesjääva osa poole – nii ei teki lõikepinna ümbrusesse tarbetuid muljumisjälgi.

Reporter: Madis Vaikmaa

Video: Mihkel Maripuu

Allikas: https://tarbija24.postimees.ee/