Musta leedrit (Sambucus nigra) on võimalik väga edukalt paljundada pistoksast. Suvel nimetatakse seda haljaspistikuks. Kuidas see siis käib?

musta leedri pistoksSelleks tuleb lõigata põõsa küljest mõned rohtsed võrsed, mis ei ole puitunud ning lõigata umbes 10 cm pikkused jupid (1 kuni 2 sõlme vahe), selliselt, et koht kust väljuvad lehed jäävad maa alla umbes 5 cm (Lehtede väljumiskohtades on pungad kuhu tekivad juured). Lehed ise peavad jääma paistma. Ühele pistoksale on hea jätta 2 lehte külge. Suurematel lehtedel lõigatakse ära kolmandik või kuni pool. See on vajalik selleks, et ei toimuks kiiret aurustumist lehtede kaudu kuid samaks toimiks fotosüntees. Pistikud torgatakse maasse tavaliselt 45 kraadise nurga all kuna pinnase ülemised kihid on soojemad ning see aitab idanemisele kaasa. Ja muidugi peale istutamist ning ka edaspidi – ärge unustage kastmist!

Must leeder kasvab suureks kuni 5 meetri kõrguseks põõsaks. Õitseb juunis-juulis. Väikesed valged õied on kuni 20 cm läbimõõduga sarikates. Mustad viljad valmivad septembris ja on söödavad. Kasutatakse rahvameditsiinis, ka mahlade värvainena.

Eelistab viljakat mulda, kuid kannatab ära ka kuiva pinnase. Ta on nõus kasvama ka varjus ja edeneb hästi ka päikese käes. Kannatab välja ka savise mulla. Eesti saartel on üsna sage alusmetsa taim ning üsna levinud ka aedades.

Viljad sisaldavad orgaanilisi happeid (viin-, äädik-, sidrun-, askorbiin-, palderjanhape), suhkrut, fruktoosi, glükoosi, sahharoosi, parkaineid, lahustuvat pektiini, türosiini, kaaliumisoolasid.

Leedripuu poolvalminud viljad on mürgised, toimivad tugevalt lahtistavalt, sisaldavad sinihapet, valminud marjad aga on täiesti ohutud.

Kompott:
1 l vett, 900 g suhkurt ja ühe keskmise sidruni mahl. Võib riivida ka veidi sidrunikoort.
Marjad pesta, eraldada kobarast, panna purki ja kuum siirup peale kallata.
Steriliseerida 85 C juures 15-20 min (oleneb purgi suurusest)

Keedis:
1 kg marju, 500-600 g suhkrut ja ühe sidruni mahl.

Osa marju purustada, et saada vedelikku, lisada sinna terved marjad, keeta laiapõhjalises nõus umbed 5 min. Lisada viiendik suhkrust (kes soovib džemmi, võib lisada ka suhkruga segatud pektiini 30-40g). Tasasel tulel (umbes 10 min) keetes kui terved marjad pehmenevad, lisada vähehaaval (keemine ei või katkeda) ülejäänud suhkur, Keetmise lõpul lisada ka sidruni mahl.